Biografija umetnika

Damir Radd je rođen 1996. godine u Ćupriji, Republika Srbija, gde je završio osnovnu i srednju školu za turističkog tehničara. Od malih nogu počinje da ispoljava svoj slikarski talenat i veštine, sa kojima dobija više priznanja u toku svog formalnog obrazovanja. Tada i odlučuje da se isključivo bavi slikarstvom i crtežom. Bivajući vrlo nezavisne prirode i želeći potpunu slobodu u umetničkom stvaranju između disciplina i tehnika, ostaje privržen samoukom stvaranju i majstorstvu, kujući svoj nezavisni put, bez konekcije za formalne umetničke studije. Pronalazeći svoj svet u umetničkom stvaranju nastaje opus portreta i predela dugi niz godina koji vremenom dobijaju formu ozbiljnih umetničkih i duhovnih dela.

Njegova prva samostalna izložba u Beogradu pod nazivom „Svetlost“, rađena tehnikom ulje na platnu, nastaje iz ljubavi prema hebrejskom misticizmu u Kabali, jevrejskoj filozofiji sreće, gde umetnik kroz transcedentno ali i imanentno verno i detaljno prikazuje buđenje želje za duhovnošću žene koja prevazilazi sebe i pronalazi duboku konekciju sa onim što Kabala predstavlja kroz svoje simbole. Prvi put na ovim prostorima, ovakav tip izložbe zahtevao je veoma ambiciozan, seriozan i zreo izazov, koji je ovaj mladi umetnik prihvatio i potpuno uspeo u svojoj misiji. Izložba je bila otvorena za posetioce u Kući kralja Petra Ⅰ od 16. jula do 20. avgusta 2018. godine.

Jedini je umetnik poreklom iz Srbije čija se slika nalazi u Beloj Kući u Washingtonu kod Predsednika Donalda J. Trumpa, što je mladi umetnik u medijima i dokumentovao pismom koje je dobio lično od Predsednika.

Živi i radi između Beča i Beograda.

author

Nađite nas ovde